Voor leerlingen

Internetlinks Bonhoeffer College te Castricum

Deze pagina wordt elke week geactualiseerd. Heb je zelf leuke tips voor deze pagina, of merk je dat bepaalde links niet meer werken, geef het dan alsjeblieft door aan Linda Kos,  lkos@bonhoeffer.nl
Voor meer informatie over het Bonhoeffer College, klik hier.


Naar de mediatheek 

of naar de weblog van de mediatheek:

Rubrieken

Aardrijkskunde
Biologie
Boeken
CKV
Diversen
Duits
Frans
Geschiedenis
Internet
Levo
Middelbare scholen
Nederlands
Nieuws
Poëzie
Politiek
Populair-wetenschappelijk
Profielwerkstuk
Schrijvers
Tweede fase

Onderstaande links nemen we ook op in onze catalogus. Als je dus meer info wilt weten over een bepaald onderwerp kun je boeken en relevante websites vinden via Auraweb.

Al@din 
Al@din beantwoordt vragen over alle denkbare onderwerpen, behalve vragen over zaken als het verlengen of reserveren van materialen bij uw eigen bibliotheek, vragen naar medisch of juridisch advies en vragen over uw computer of software. Al@din maakt geen huiswerk of werkstukken, ze kunnen je wel op weg helpen door naar bronnen of instanties te verwijzen.

36 informatieve jeugdboeken online
Over indianen, de Islam, vulkanen, drugs, aids, pesten en vele andere onderwerpen. Het gaat om informatieve jeugdboeken van de uitgeverij Ars Sribendi die integraal zijn opgenomen in de digitheek van het Expertisecentrum.

Aardrijkskunde

Aardrijkskunde startkabel
Overzichtspagina aardrijkskunde.

Geobronnen
Internetportaal voor aardrijkskunde

Gheos
Landkaarten en atlassen.

Internetatlas
De internetatlas van Nederland.

Kaarten van Europa
Het internetadres zegt het al; hier vind je een kaart van
Europa. Maar er zijn er ook kaarten te vinden van afzonderlijke Europese landen. Erg handig als je een kaart nodig hebt voor een werkstuk. De kaarten zijn ook als pdf-bestand te downloaden.

Meteonet
Informatie over het weer.

Nederlands landschap
Het Nederlandse landschap.

OceanWorld
Een Engelstalige, educatieve site over de oceanen en hun vele aspecten. Tekst wordt afgewisseld met afbeeldingen. Informatie over onder meer golven, ijsbergen, El Nino, satellieten en koraalriffen.

Timeticker
Hoe laat is het op een willekeurige plaats in de wereld? Op de site TimeTicker vind je alle tijdzones die er zijn op aarde. Je kunt ook een plaats aanklikken en dan zie je direct hoe laat het daar is.


top

Biologie

Becoming Human
Een fraaie informatieve site over de evolutie van de mens. Het geheel is middels een aantal rubrieken te doorzoeken. Het Resource Centrum biedt naast beknopte informatie over een reeks van onderwerpen een uitgebreide verzameling links.

top

Boeken

Boeknet
De catalogus van het Centraal Boekhuis (ook bestellen is mogelijk!), recensies, top-10 lijsten, aankondigingen.

Catalogus Openbare Bibliotheek
Als je in catalogus van de openbare bibliotheek van Castricum, Uitgeest, Heemskerk of naar andere bibliotheken in de regio wilt zoeken. Via deze site kun je zelfs boeken reserveren.

Dossier lezen

Net als de literatuurmethode Dossier lezen gaat deze site over literatuur. Over boeken die je steeds opnieuw wilt lezen, en andere waar je niet door kunt komen. Over wat jij van een boek vindt, maar vooral over waarom je dat vindt.

Films en boeken
Nederlandse verfilmde boeken

Kinderjury
Kinderen van 6 tot en met 12 jaar hebben hun favoriete boeken gelezen en beoordeeld. In de leeftijdscategorie 6 t/m 9 jaar gingen de meeste stemmen naar “Meester Jaap maakt er een puinhoop van” van Jacques Vriens. In de categorie 10 t/m 12 jaar won Francine Oomen voor “Hoe overleef ik mezelf?”.. De jury heeft de kinderboeken beoordeeld die in 2002 zijn verschenen. De uitslag werd op donderdag 19 juni bekend gemaakt in een uitzending van de NPS (Z@ppelin, Nederland 3).

Jonge Jury
De Jonge Jury heeft tot doel om, via een gemeenschappelijke inspanning van scholen voor voortgezet onderwijs, bibliotheken en boekhandels, jongeren te stimuleren te lezen en een eigen mening over boeken te ontwikkelen. Alle jongeren in Nederland van 12 tot en met 15 jaar (klas 1 tot en met 3 van het voortgezet onderwijs) worden bij het begin van het schooljaar met affiches en stemformulieren die verspreid worden onder het voortgezet onderwijs, bibliotheken en boekhandels, opgeroepen om deel te nemen aan de Jonge Jury. De Jonge Jury leest tussen half augustus en eind februari naar eigen keuze een aantal jeugdboeken en brengt een stem uit op de favoriete titel(s).

Literaire kalender
Als je meer wilt weten over de verschillende 'literaire' activiteiten in een jaar!


Literatuurgeschiedenis
Nederlandse literatuur van de Middeleeuwen: de geschiedenis, de teksten, de schrijvers. Over verliefde monniken, boosaardige vossen, dappere ridders en scheldende schrijvers (en Fokke ende Sukke)

Project Laurens Janszoon Coster
Project Laurens Jansz. Coster, de grootste bibliotheek met klassieke Nederlandstalige literatuur op Internet. U vindt hier vele duizenden gedichten en vele tientallen toneelstukken, romans, essays en korte verhalen van Nederlandstalige auteurs. 

Wereldliteratuur in 52 afleveringen
Nieuw op de site van het NRC: een literaire stoomcursus. NRC-redacteur Pieter Steinz beschrijft de wereldliteratuur in 52 afleveringen. Elke aflevering gaat over één boek. Er hoort steeds een schema bij waarin staat door welke boeken de auteur is beïnvloed en welke schrijvers daarna op hetzelfde thema zijn doorgegaan.

top

CKV

CKPlus
Alle ruim 205 lopende exposities in Nederland zijn opgenomen in het expositieoverzicht, alfabetisch op plaatsnaam gerangschikt. CKV-activiteiten bij lopende exposities zijn vermeld in het expositieoverzicht. Honderden kortlopende activiteiten worden structureel opgenomen. Ze zijn zeer divers en voor elke leeftijd.

CKV pagina
Startpagina voor ckv.

Cultuureducatie
Startpagina naar meer informatie over kunst en cultuur.


Cultuurnetwerk
Links naar musea met educatief materiaal.

Hermitage
'Grieks goud'. Hermitage Amsterdam.

Kunst op het web
Veel internetadressen voor CKV1, 2 en 3 onderverdeeld in verschillende kunstdisciplines.

Museumserver
Hier zijn zo'n beetje alle musea in Nederland met een internetserver te vinden.

top

 

Diversen

Digitale school
Documentatie over onderwijs, huiswerk, scholen op Internet, schoolkranten en het LAKS (Landelijk Actiecomité Scholieren), met o.a. exameninformatie.

Maten en gewichten
Omrekeningstabellen voor maten en gewichten

Pesten
Pesten is van alle tijden. Voor veel kinderen kan pesten een nadelige uitwerking op hun verdere leven hebben. Het is dan ook geen wonder dat er steeds meer aandacht voor komt. Deze sinds 1998 bestaande website is uitgegroeid tot een uitstekende bron voor hulp en informatie.

Waarden en normen
Nieuw op Kennisnet. De rol van het onderwijs in het bijbrengen van waarden en normen staat volop in de belangstelling. Kennisnet ontwikkelde de site op initiatief van het Ministerie van OCW. Docenten en schoolleiding vinden er (les)materiaal om het onderwerp in de klas en de school bespreekbaar te maken. Daarnaast is er plek ingeruimd voor de uitwisseling van meningen en ervaringen. Iedereen die zich betrokken voelt bij het thema - ook leerlingen, ouders en onderwijsondersteunend personeel - is er welkom.

top

Duits

Duitschlern.net
Hier vind je allerlei online-oefeningen.

Vaklokaal Duits van de Digitale School
Je kunt hier op honderden pagina's oefenen, opzoeken, vragen, downloaden enz. Je vindt hier alles over de Duitse taal, cultuur en geschiedenis.

top

Frans

Franse woorden
Hier kun je je Franse woordenschat uitbreiden en je uitspraak oefenen. Luister online naar de uitspraak van Franse woorden: het lichaam, de familie, getallen, Europa, de tijd, het alfabet, dieren, etc.

Franse teksten
Hier kun je je Franse woordenschat uitbreiden en je uitspraak oefenen. Luister online naar teksten die in het Frans worden voorgelezen en naar taaloefeningen.

topGeschiedenis

Gemeentearchief
In de depots van het Gemeentearchief liggen ontelbare schatten. Het Archief heeft de opdracht deze stukken 'voor de eeuwigheid' te bewaren. Maar ook om ze aan iedere belangstellende te laten zien. Op deze site kun je 300 documenten bekijken. Ze zijn gekozen omdat ze eeuwenoud zijn, omdat ze mooi zijn, omdat ze ontroeren. Of simpelweg omdat ze bijzonder zijn.

top

top

Levo

Willibrordbijbel
De Willibrordvertaling wordt alom gewaardeerd als een vertaling die trouw is aan de grondtekst en tegelijk een tekst biedt in begrijpelijk hedendaags Nederlands. Deze modernste bijbelvertaling van dit moment kent een groeiend aantal lezers onder protestanten en niet-kerkelijken.

top

Middelbare scholen

Havo/vwo
Startpagina voor havo/vwo. Onder andere examendata, profielwerkstukken en vakinhouden.

Kennisnet
De internet organisatie voor het onderwijs.

VMBO-Loket
VMBO-Loket is een startpunt met informatie over het vmbo. Het biedt voor scholieren en ouders, schoolleiders en docenten algemene informatie over het vmbo, artikelen en publicaties, relevante wet- en regelgeving, projecten, methoden, toetsing, examinering en didactiek.

top

Nederlands

Dichter des vaderlands
Nederland kent sinds 2000 een 'dichter des vaderlands'. De
eerste dichter des vaderlands was Gerrit Komrij, maar sinds 26 januari jl. is dat Driek van Wissen. De dichter moet zo nu en dan gedichten schrijven bij gebeurtenissen in het land. Daarnaast is hij ambassadeur voor de poëzie. Op de site is een uitleg te vinden van de taken van deze 'dichter des vaderlands' en er zijn enkele links te vinden.

Ezelsbrug

Ezelsbruggetjes voor elk vakgebied. Erg handig!

Onze taal
Alles over onze taal

Stoett
Het bekende spreekwoordenboek van F.A. Stoett is integraal op internet geplaatst. Dankzij de digitale bibliotheek voor de Nederlandse letteren (dbnl) kunnen we de ruim duizend bladzijden van 'Nederlandsche spreekwoorden, uitdrukkingen en gezegden' gratis raadplegen. Op internet staat de vierde druk (1923-1925); het origineel dateert van 1901. Stoetts standaardwerk begint spreekwoordelijk met 'geen a voor een b kennen' (onwetend zijn) en eindigt met 'zwijgen als een mof' ('mof' = knorrepot, ongemanierd mens).

Top 60
Wil je tips voor goede boeken? Op deze site vind je de top 60 van best verkochte boeken in Nederland. Je vindt er altijd wel interessante titels tussen.

Van Dale Taalweb vernieuwd
Het Van Dale Taalweb is grondig vernieuwd. De vormgeving is overzichtelijker en de navigatie is vereenvoudigd. Je vindt gemakkelijker je weg door de winkel, het taalnieuws heeft een plaats op de homepage gekregen en er is elke dag een interessant of amusant taalweetje. Je kunt er ook gratis de allernieuwste druk van Van Dale Hedendaags Nederlands raadplegen.
Bron: Bibliotheek.nl

top

Nieuws

Kranten
Wat stond er vandaag in de krant?

Kranten
Alle kranten ter wereld.

Nieuwsdossier
Op deze website is allerlei informatie te vinden over de belangrijkste en unieke gebeurtenissen vanaf 1900 tot nu, zoals bijvoorbeeld het huwelijk tussen Beatrix en Claus, of het overlijden van de zanger Frank Sinatra. De site telt momenteel 453 dossiers en wordt voortdurend aangevuld.
http://www.nieuwsdossier.nl

Nieuwskaart van Nederland
Een aanklikbare kaart van Nederland, met daarop al dan niet regionale, nieuwsmedia, die op internet zijn te vinden. De kaart bevat links naar honderden sites die op één of andere wijze in actuele informatie voorzien. Uiteraard zijn dat de nationale en regionale kranten en omroepen, maar ook de uitvaartmedia, Reli-update, de Couturekrant en WebWereld, om er maar eens een paar te noemen. Naast de indeling op de kaart is er ook een indeling op soort medium.

Onderwijs
Actuele onderwijsberichtgeving verzorgd door het ANP.

Oorlog in Irak
In het dossier over de oorlog in Irak besteedt de KB aandacht aan literatuur over de Golfoorlog van 1990-1991 en de rol van de diplomatie en de Verenigde Naties in relatie tot Irak in de laatste jaren. Daarnaast worden een aantal biografieën van Saddam Hoessein genoemd en is er een selectie gemaakt van dagboeken en romans over de eerste Golfoorlog. Daarnaast vind je een inleidend artikel met achtergrondinformatie en enkele links.

top


Poëzie

Bezige Bij
Niet alleen gedichten staan hierop, maar ook gegevens over auteurs, filmpjes en geluidsfragmenten.

Poetry Alive
Op Poetry Alive! vind je gedichten die ingestuurd zijn door bezoekers. Ook kun je zelf een gedicht insturen. Verder staan op de site de laatste poëzienieuwtjes en is er een agenda aanwezig waar leuke poëziefestivals vermeld staan.

Poëzie
Startpagina voor poëzie

top

Politiek

Overheid
Startpunt voor informatie van en over de Overheid. Hier staan ook wetten, kamerstukken, etc.

Het Parlement
Heel veel informatie over de Eerste en de Tweede Kamer.

Het Witte Huis

Deze nieuwe site van het Witte Huis biedt een kijkje in de geschiedenis, de vroegere bewoners en de huidige bewoners. De site bevat veel informatie. Ook een aantal virtuele rondleidingen zijn aanwezig. Om die te kunnen bekijken heb je overigens wel een snelle internetverbinding nodig.

top

Populair-wetenschappelijk


Hoe werkt dat?
In eenvoudige bewoordingen aan kinderen uitleggen hoe dingen werken is niet iedereen gegeven. Op Zowerkt.nl lukt dat aardig en kun je onder meer lezen hoe een sluis werkt en hoe het komt dat een heteluchtballon opstijgt. De site wordt regelmatig aangevuld met nieuwe onderwerpen.

Kennislink
Populair-wetenschappelijke site.

Kijk
De website van het maandblad Kijk. Met full-text artikelen.

National Geographic
De website van de nederlandse uitgave van de National Geographic. Met veel informatie.

Website van ThinkQuest vernieuwd
De populariteit en professionaliteit van de ThinkQuest webstrijden nemen toe. Zo hebben zich dit jaar voor de webstrijd ThinkQuest Junior anderhalf keer zoveel scholen aangemeld als vorig jaar. Dat er bij deze groei een moderne interactieve website past, spreekt voor zich.
De ThinkQuest website is daarom ook vernieuwd. Als label van Kennisnet is de huisstijl gekoppeld aan die van Kennisnet door de kleuren van de webstrijden te laten aansluiten bij de verschillende doelgroepen van Kennisnet. De navigatie van de site is bovendien overzichtelijker geworden door een heldere indeling te maken naar webstrijd

*Weetjes uitleg, dat zit zo…
Een Startpagina die anders is dan de andere. Weetjes uitleg heeft namelijk een aantal onderwerpen bij elkaar gezet en die voorzien van relevante links. Handig bij werkstukken of actuele zaken.

top

 

(Profiel)werkstuk

Alfasteunpunt
Deze site biedt algemene informatie over het maken van een profielwerkstuk op het gebied van Cultuur en Maatschappij en mogelijkheden zoals snuffelen in mogelijke onderwerpen en vragenstellen per e-mail.
Naast inhoudelijke ondersteuning besteedt het Alfasteunpunt speciale aandacht aan het schrijfproces.

Beeldbank Nationaal archief
Hier staan er 500.000 persfoto's voor gratis download.


Beeldbank Schooltv
Als je clips bij je werkstuk wilt....

Bibliotheek
Heel veel dossiers.

Dossier pagina
Startpagina met honderden dossiers.

Profielwerkstuknet
De naam zegt het al; hulp bij je profielwerkstuk. Maar niet alleen hiervoor. Doe jij een onderzoek in de vakken natuurkunde of scheikunde en zit je op het HAVO of VWO, dan kun je hier ook altijd terecht voor informatie. Je vindt hier een uitgebreide site met tekst en uitleg over hoe je onderzoek moet doen, met daarbij als mogelijkheid online hulp via e-mail.

Scholierenlab
Al in de laatste jaren van het VWO kun je gebruik maken van de diensten van de TU Delft bij het maken van je Profielwerkstuk of Ontwerpopdracht. Je kunt de TU Delft vragen je te helpen bij moeilijke vraagstukken of experimenteel onderzoek of een onderwerp voor een werkstuk opdoen.

Schooltool
Nooit meer zelf een werkstuk maken of een boek lezen: de droom van veel middelbare scholieren. De 19 jarige Edwin van der Pol ontwikkelde, toen hij nog op het VWO zat, een programmaatje dat in één zoekopdracht op 12 sites naar uittreksels, werkstukken, samenvattingen en spreekbeurten zoekt. De Schooltool wordt ook dankbaar gebruikt door leraren die op deze manier snel kunnen zien of leerlingen wat overgenomen hebben. Het hulpmiddeltje is te downloaden van

Steunpunt
Op zoek naar een geschikt onderwerp voor een praktische opdracht of profielwerkstuk? Het Bèta Steunpunt biedt hulp bij praktische opdrachten, profielwerkstukken en experimenteel onderzoek (EXO) voor de vakken biologie, natuurkunde, scheikunde, wiskunde en informatica. Nuttige site voor Havo- en Vwo-leerlingen die het profiel Natuur & Gezondheid of Natuur & Techniek hebben. Bron: ON-WIJS nr. 17, 23 december 2003

Volkskrant
Dossiers uit de Volkskrant. Hiervoor moet je je wel (eenmalig) registreren.

Werkstukwijzer

De “Werkstukwijzer” van de Universiteit van Utrecht. Meer dan 300 actuele en originele onderwerpen. Inclusief literatuurlijst en stappenplan.

Werkstukkenstraat
Maak je werkstuk met behulp van de Werkstukkenstraat voor vmbo

Werkstukkenstraat
Maak je werkstuk met behulp van de Werkstukkenstraat voor havo/vwo

top

Schrijvers

Thea Beckman
Informatie over Thea Beckman: biografie, artikelen, informatie over haar boeken, etc.

Ronald Giphart
Informatie over de auteur en zijn werk.

Leesplein
Deze website is ontwikkeld in opdracht van de Vereniging van Openbare Bibliotheken en biedt een verzamelpunt van informatie op het internet over leesbevordering van 0 - 15 jaar. De website is ingedeeld naar leeftijdsgroepen met ieder een eigen adres. Het onderdeel Jeugdboekenplein geeft informatie over jeugdboeken, schrijvers, achtergrond over activiteiten, overzichten van titellijsten op onderwerp voor 12 - 15 jarigen. Het onderdeel laten lezen biedt informatie voor mensen die vakmatig met leesbevordering en lezen bezig zijn. Op de site is ook een themalijst 'Makkelijk Lezen' beschikbaar

Paul van Loon
De website van Paul van Loon is onlangs vernieuwd. De schrijver vertelt zelf wat er allemaal is te zien en te vinden. Naast informatie over de schrijver en zijn boeken kunt u rondkijken in zijn werkkamer, kunt u meepraten in het PvL-forum en kan er gechat worden in de Griezel kletsbox.. Ook is er een kalender opgenomen met de data van optredens, foto’s en een overzicht van bekroonde boeken. Vanzelfsprekend is er speciale aandacht voor de succesnummers als Dolfje Weerwolfje en de Griezelbus.

Gerard Reve
Vernieuwde website over Gerard Reve.


Carry Slee
Hier vind je alle informatie over Carry Slee zelf en over haar boeken.
Je kunt ook lid worden van de fanclub, dat is gratis, en dan word je op de hoogte gehouden van de laatste nieuwtjes.

top

Tweede fase

Stepnet
Praktische opdrachten over dingen die nu in het nieuws zijn, kant- en klaar op het net, voor alle vakken, wat wil je nog meer?


Studiehuis

Alles over het studiehuis

Tweede fase
Alles over de tweede fase

top

 


Voor het laatst bijgewerkt: