Het bijvoeglijk naamwoord


Oefenen met het bijvoeglijk naamwoord

© A n y w i z e . N e t 2001

In deze les laten we je oefenen met de vorming van het Franse bijvoeglijk naamwoord. Je moet dan denken aan de belangrijkste vormen in het mannelijk en vrouwelijk en de meervouden.

 

Wat is nu precies een bijvoeglijk naamwoord?

 

Kort gezegd is het een woord dat iets of iemand beschrijft. Vaak tref je het aan in de buurt van een zelfstandig naamwoord of wordt het verbonden door een vorm van het werkwoord zijn. Voor meer algemene informatie over dit onderwerp en over andere grammaticale zaken kun je terecht op onderstaande website.

 

In de regel wordt in het Frans het vrouwelijke bijvoeglijk naamwoord gevormd door een –e achter het mannelijk bijvoeglijk naamwoord te plaatsen. Voorbeelden:

 

un petit garçon               ®      une petite fille

un grand boulevard         ®      une petite rue

 

Voor de meervouden zet je er een –s achter:

 

un petit garçon               ®      deux petits garçons

une petite fille                 ®      deux petites filles

 

Er zijn nog een paar regels en een aantal uitzonderingen. Als je die niet meer precies weet, dan kun je hieronder klikken:

 

 

 

 

 

We hebben een paar oefeningen voor je gemaakt om je te trainen in het maken van bijvoeglijke naamwoorden. Je kunt gebruik maken van de getallen onderaan deze pagina om te navigeren tussen de oefeningen.

Vul na het maken van elke oefening steeds je score in onderstaand schema in. Geef daarin ook aan welke vormen je moeilijk vindt.

 

 

 

Oefening

Score

Welke vormen gingen steeds mis?

1

 

 

2

 

 

3

 

 

4

 

 

5

 

 

6

 

 

 

1           2           3           4           5           6

 

©